Astfel a început o sesiune cu un client.
Burnout, epuizare mentală, emoțională, fizică. Când nimic nu mai contează.
Când ne apar în minte cuvintele „Nu mai pot face asta”, ne afăm într-o ”zona” în care nu mai simțim că putem face față lucrurilor de zi cu zi, atât din punct de vedere emoțional, cât și mental și fizic.
Este ca și cum corpul nu ne mai ascultă, mintea nici atât, iar furtuna emoțională distruge totul în jurul său. La pachet, te ”încearcă” sentimentul că „pur și simplu nu-ți mai pasă de nimic”, care îți adâncește starea de izolare. Pare că totul se dărămă în jurul tău.
Toate acestea poartă un nume: ”burnout” sau epuizare cronică.
Din sesiunile cu clientul meu, a reieșit că această stare de epuizare completă, avea în ”spatele” său:
📌 Dificultatea de a spune ”NU” situațiilor variate care se înmulțeau de la zi la zi și pe care se simțea responsabil să le rezolve
📌 Sentimentul că dacă ar fi delegat o parte din activități, acestea nu s-ar fi făcut la fel de bine precum le făcea el (sindromul perfecționistului)
📌 Sentimente negative legate de munca sa, neîncredere în capabilitățile sale de a mai performa
📌 Dificultatea de a gestiona cu ușurință relatiile cu copii și cu partenerul.
La acestea, s-au mai adăugat simptome fizice: dureri frecvente de cap, dureri de stomac, dificultăți în a adormi.
Strategia pe care i-am propus-o și care a durat 3 luni, s-a axat pe:
💡 Un plan de adresare secvențială a situațiilor ”cheie” care l-au condus în această stare de epuizare cronică, din perspectiva momentului prezent
💡 Explorarea unei altfel de stări de conștiență, în care lucrurile petrecute capătă sensuri noi
💡 Identificarea lucrurilor utile și a celor care, în aceasta etapă, nu se mai ”califică” în a fi perpetuate
💡 Identificarea, în funcție de caracteristicile de personalitate, respectiv, implementarea unor obiceiuri diferite, a unor ”rutine” zilnice și săptamânale, de susținere mentală, emoțională și fizică (protocol de lucru pentru cele 3 aspecte: mental, emoțional, fizic)
💡 Susținerea în stabilizarea noilor obișnuințe prin acțiuni concrete (după aprox. 21 zile, rețelele neuronale încep să perceapă noua ”rutină”, stabilizarea urmând să se producă într-o perioadă cuprinsă între 1 lună-3 luni)
💡 Recomandarea unei alimentații potrivite tipului constituțional (medicina ayurvedica) și echilibrării neurotransmițătorilor
💡 Măsurarea săptămânală a progreselor, recalibrarea momentelor de stagnare (de platou – parte firească a procesului)
💡 Participare la sesiuni de grup, pe aceleași topicuri (nu suntem niciodata singuri, ne-ar mira să aflăm câți oameni trec prin ceea ce trecem noi!).
Ce a obținut clientul meu:
🔋 Claritate privind credințele interioare care îl determinau să acționeze drept un ”people pleaser” și asupra faptului că aceste mesaje din trecut (mecanisme de apărare pentru o vreme!) nu mai fac sens în a fi păstrate
🔋 Conștientizare asupra motivelor pentru care reacționa la stimulii externi într-o maniera nesănătoasă pentru el
🔋 Înțelegerea faptului că sentimentele negative reprezentau o ”construcție” bazată pe o imagine de sine deformată, care ”justifica” comportamentul său (principala funcție a creierului este să ne țină în viață, indiferent dacă ”realitatea” construită de gândurile și credințele noastre e una falsă – dacă introducem un program ”virusat”, creierul nostru va rula excluisv dupa el!-)
🔋 Conștientizarea faptului că tot ”dialogul” său intern și ceea ce a menținut ani de-a rândul în forul său interior a stat la baza acumulării presiunii, a supraresponsabilizarii sale, a sentimentelor de învinovățire
🔋 Conștientizarea efectelor acestor patternuri asupra comunicarii și relaționarii cu cei apropiați și asupra abordării relațiilor profesionale
🔋 Recâștigarea unor niveluri de energie pe care nu le-a mai simțit de ani buni
🔋 Sentimentul de curățare profunda și reinnoire a felului de a se raporta la sine și la ceilalți.
Iată cuvintele lui:
”Nu credeam că voi rezolva ceva. Am ajuns la această sesiune, mai mult împins de la spate. Însă, la un moment dat, în timpul conversației, o întrebare a Magdei, a făcut să se miște ceva în interiorul meu. Ca și cum acel semn de întrebare a început să ”escaveze” în mine. Am ”văzut”situații similare prin care am trecut, reacții aproape identice, mesaje din trecutul meu pe care mi le-am însușit, deși nu erau ale mele. Așa a început totul.
Magda a fost ghidul care m-a însoțit vreme de 3 luni, mi-a construit harta după care să mă orientez atât din punct de vedere mental, cât si cum să scot acele emoții negative din corpul meu. M-a pus la treabă și a stat lânga mine chiar și atunci când am fost nesuferit.
Îți multumesc pentru toate insight-urile și pentru faptul că am ajuns să mă cunosc cu adevărat.
Nu mai simt oboseala acea cronică, parca a trecut un veac de-atunci!
Practic în fiecare dimineață ce m-ai învățat, mă ajută mult. Relatiile cu copii s-au îmbunătățit, iar partenerei tocmai îi pregătesc o surpriză. Îti voi povesti după ce ne vom întoarce :)”.
Dacă ai trecut și tu prin asemenea momente de epuizare, lasă-mi un comentariu și împărtășește-mi gândurile tale. Experiențele similare ajută să realizăm că nu suntem singuri.
Zile cu pace 🌈,
Magda