Contexte în care te poți regăsi și tu & Soluții la îndemână pentru a recăpăta controlul
Există o mulțime de motive pentru care simți că viața ta pare scăpată de sub control, motive legate de:
❗️ Sănătate
Ne facem adesea griji excesive atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică, nu doar atunci când avem o afecțiune, dar și când prezumăm că am putea avea una.
Există o mulțime de probleme de sănătate care nu sunt în controlul nostru. Ele pot fi cauzate de gene, factori de mediu sau…apar ”din neant” (?!)
Îngrijorarea excesivă privind starea de sănătate poate fi un aspect foarte stresant, care să ne adâncească starea de anxietate.
Ce poți face: concentrează-te doar pe ceea ce este în controlul tău – să iei măsuri de precauție adecvate pentru sănătate, să te implici în practici de sănătate, nu în ultimul rând, să ai o perspectivă optimistă asupra vieții.
❗️ Relații
Toate relațiile din viața noastră, pot fi copleșitoare, la un moment dat. Deși e posibil să fii recunoscător pentru aceste relații, asta nu înseamnă că nu te vor afecta în anumite momente.
Fie că ești părinte, soț/soție, prieten/ă, iubit/ă, fiu/fiica, fiecare relație vine cu un set diferit de obligații. Relațiile implică responsabilități și, uneori, simți că iei asupra ta și problemele altora.
Poate fi, de asemenea, destul de stresant pentru tine atunci când o persoană dragă trece ea însăși printr-o situație dificilă.
Este important să ai relații în viața ta, dar aceste relații să nu te consume, mai ales să nu îți afecteze sănătatea mintală.
În plus, dacă ești într-o relație toxică (cu un partener, un prieten sau chiar un membru al familiei), acest lucru te-ar putea face să simți că viața ta scăpa de sub control, mai ales când toate încercările de a repara relația au eșuat.
❗️ Crize mondiale
Combinația ”epică” dintre a trăi perioada pandemică, a asista la nedreptăți sociale, respectiv la a fi martorii unui razboi în desfășurare chiar la granița țării noastre, a fost copleșitoare pentru toată lumea.
Este important să găsim modalități de a procesa tot ceea ce se întâmplă în lume, pentru că, a asista permanent la tragedii, nu numai că poate crea un sentiment de deznădejde, dar poate produce, de asemenea, sentimente de lipsă de apărare, deprimare, anxietate, frică și chiar furie.
❗️ Job
Există momente în care jobul îți consumă tot timpul sau chiar îți acapareaza întreaga viață.
Uneori poți cădea în nevoia de a fi constant ocupat, dar cheia este să menții un echilibru sănătos între muncă și timp personal.
🔔 Ce să faci când viața pare scăpată de sub control: 🔔
✅ Ia o pauză 😉
Este important să îți iei o pauză conștientă când simți că ”dai pe-afară”.
Este perfect în regulă să-ți iei ceva timp pentru tine, pentru a-ți purta de grijă.
Un studiu recent efectuat pe un grup de analiști financiari, a arătat că aceștia au reușit să-și gestioneze mai bine stresul și au avut o calitate mai bună a vieții când și-au dedicat timp îngrijirii de sine, spre deosebire de alți colegi care nu și-au îndreptat atenția către acest aspect.
✅ Schimbă-ți perspectiva
În loc să îți vezi viața ca fiind „scăpată de sub control”, vezi cum se simte perspectiva „este ceea ce este”, pentru moment – https://www.linkedin.com/posts/magda-lemnaru_hope-faithoverfear-strongmindset-activity-6910628939660943360-IEuV?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web
Acest lucru nu înseamnă să accepti ceea ce nu îți face bine, ci să renunți la nevoia compulsivă de control; renunțarea la nevoia de a controla totul poate duce la un sentiment de satisfacție a vieții.
✅ Preia controlul asupra lucrurilor pe care le poți schimba și care îți produc împlinire
Lucrează la schimbarea lucrurilor asupra cărora deții controlul și care îți aduc beneficii, cum ar fi, să mergi la sală, să mănânci mai sănătos sau să îndepărtezi persoane din viața ta care nu îți fac bine.
Orice lucru care îți stă în putere să îl faci, chiar dacă e unul mic, te poate ajuta la stabilizarea unui sentiment de control și optimism în viața ta.
✅ Fii încrezător în deciziile tale de viață
Uneori, când simți că viața îți scapă de sub control, începi să te întrebi dacă faci alegeri corecte. Dar nimeni nu e perfect, e în regulă să mai facem alegeri ”proaste”, uneori. Nu suntem roboți.
Fii mândru de ceea ce ai creat în viața ta și, dacă ai luat unele decizii ”proaste”, învață din ele și mergi mai departe. Este posibil ca tocmai aceste ”greșeli” să-ți fi stimulat creșterea personală și înțelepciunea 😇.
De cele mai multe ori, din suferință vine reziliența și determinarea de a căuta oportunități pentru viața ta.
Așadar, este important să reții că, indiferent de calea pe care decizi să o iei în viață, încearcă să nu îți faceți prea multe griji despre cum se vor ”așeza” lucrurile: ”trial and error”- modalitatea prin care specia umană învață 😁.
✅ Povestește prin ce treci
Este benefic să vorbești despre ceea ce te stresează, fie cu o persoană dragă sau cu un profesionist, este util să ai pe cineva căruia să îi expui preocupările și grijile tale. Aceste persoane te pot ajuta să ”deconstruiești” acele stări/sentimente și chiar te pot sprijini să identifici soluții la situația ta.
✅ Alegeți un Hobby
Hobby-urile sunt o modalitate excelentă de a-ți lua mintea de la lucrurile pe care nu le poți schimba. Fie că este vorba de o plimbare zilnică sau de a nota câteva idei într-un jurnal, hobby-urile te pot ajuta să faci față provocărilor vieții.
Hobby-urile, într-un fel, acționează ca un ”reminder” a faptului că ești la ”cârma” vieții tale, deoarece tu ești cel care alegi cum să-ți petreci timpul liber.
Mi-ar plăcea să aflu opinia ta. Cum ai depășit perioadele grele?
Your Change Facilitator,
Magda