În marea majoritate a sesiunilor de lucru cu clienții, am constatat că ceea ce epuizează mult și ne conduce, atât la conflicte interioare, cât și cu ceilalți, este vocea lăuntrică care, permanent, fie vrea mai mult (pentru că, nu-i așa, nu suntem suficienți 😉), fie este mereu nemulțumită sau se așteaptă să fie descoperită pentru că nu și-a meritat succesul.
Chiar și cei care performează și cărora le sunt recunoscute meritele, se confruntă cu…sindromul impostorului.
Așa cum precizam în articolul trecut, cele 9 tipologii de ”impostori” (evitantul, controlorul, maratonistul, ultra-raționalul, hiper-vigilentul, ”people-pleaser-ul”, neobositul, perfecționistul, victima) își au originea în mesajele recepționate în mica copilarie și ”expandate” în situațiile cu care ne confruntăm în viața de adult.
Însă, nu mai suntem copii, deși, de multe ori pare că vorbesc copii răniți din noi și nu adulții responsabili.
Întrebarea este: cât timp mai permiți acelor mesaje nesănătoase din copilărie să-ți conducă viața?!
Mai ai timp? ⏳
Japonezii au impus o igiena mentală zilnică, ca factor predictibil al succesului, pe toate planurile. Timpul, pentru ei, este o unitate de măsura extrem de precisă, în care ai oportunitatea să te reinventezi, curățând trecutul ca să îți poți construi viitorul (efectul shinkansen).
Cum îți depistezi sabotorii?
Dacă te aflii în ipostaza de a conduce un proiect și observi că se fac greșeli în jurul tău și te surprinzi gândind: ”Acest proiect eșuează pentru că oamenii sunt neglijenți. Pur și simplu nu le pasă la fel de mult precum îmi pasă mie”, tocmai ai făcut cunoștință cu ”perfecționistul”.
Când îți percepi sabotorul și îți dorești să-i scazi din putere, mesajul se poate transforma în:
”Echipa face progrese în acest proiect. Nu-i voi face să plătească prețul perfecționismului meu”.
Dacă ai descoperit câteva ”calități” de impostor și vrei să le diminuezi din ”strânsoare”, te invit să îți arunci o privire pe următoarele aspecte:
🔵 Indiferent de gândul care îți provoacă stres, etichetează-l drept o minciună a sabotorului, astfel încât să-și piardă credibilitatea și puterea asupra ta.
Exemplu: „Cred că nu sunt capabil/ă de asta”, devine „Sabotorul meu mincinos insistă că nu sunt capabil/ă asta”.
Simți diferenta?
🔵 Îndreaptă-ți atenția către o senzație fizică timp de cel puțin 10 secunde.
De exemplu, concentrează-ți atenția asupra respirației sau simte greutatea corpului pe scaun sau poți fii atent la sunetele ambientale din jurul tău.
Această ”deviere” a atenției calmează regiunile creierului care îți alimentează sabotorii.
🔵 Când gândul sabotor revine, iar asta se va întâmpla, repetă acest proces cu răbdare; dacă te enervezi, nu vei face decât să-i dai combustibil.
Ai putea chiar să-i dai sabotorului tău un nume plin de umor pentru a-l discredita și mai mult. 😁
Dacă îți dorești să aflii mai multe, te invit la o sesiune gratuită, în care vom vedea care sunt provocările tale.
Îți garantez, cel puțin, schimbarea stării de spirit și obținerea unei altfel de perspective.
Până atunci, îți las aici un link către un material, ”Ready for Debugging?”, un program de ”devirusare” mentală, emoțională, fizică și recăpătare a energiei și poftei de viață.
Enjoy it!
Magda
Your change facilitator